Etiketter

, , , , , , , , ,

Nu är det dags för en höjdpunkt när det gäller tidig blomning. Det är nämligen dags att beskåda den lite annorlunda Kungsängsliljan. Nästan alla blommor blommar samtidigt och bildar fantastiska lila fält. Eller lila, de är för att vara korrekt karminröda med skiftning åt purpur. Blir upp till 30 cm höga och har en hängande klockformig blomma. Av någon konstig anledning gör man blommorna rutiga när man ritar eller målar av dem.

Växten ska ha kommit hit från Nederländerna och det var Olof Rudbeck d. ä. som tog hit den. Den planterades troligen i Linneträdgården i Uppsala. Den största populationen av Kungsängsliljan finns just nu i Kungsängen i Östra delen av Uppsala. Kungsängen består av gamla slåtterängar som ligger utmed Fyrisån. De lär ha funnits där sedan 1742.

Vet inte om man redan då vallfärdade dit för att se den blomma men nu gör man det. Idag pratade jag med en som varit och tittat på dem och enligt henne var det väldigt mycket mycket folk där. Förhoppningsvis höll de två meter mellan sig.

Men som det är sitter vi ju isolerade och kan därmed inte se dem men allt ordnar sig.

Vi kan faktiskt gå ut på tomten och beskåda dem. Visserligen har vi bara en men i alla fall.

Annons