Etiketter

, , , , , , , , , ,

Blå Längtan är en bok skriven av Elisabet Nemert. Jag har läst många av hennes böcker och jag tycker samtliga är väldigt bra.

Det som jag tycker är lite unikt i hennes författarskap är bredden. Fast skulle du fråga mig om vad jag tycker om boken, Blå längtan. Ja då skulle jag antagligen svara att jag tycker att själva storyn är lite tunn. Det händer inte så mycket under de tjugofyra åren som boken handlar om. Men o vad jag gillar den.

Boken har egentligen bara två huvudpersoner fast visst finns det många mer inblandade i händelserna. Tiden det handlar om är 1950 – 1974. Men det som gör hennes böcker så bindande är hennes sätt att beskriva personerna i boken. Man har nästan en känsla av att de är bekanta. Boken har allt, lättsam att läsa, sorglig, spännande, en massa fakta och inte minst mycket livsvisdom. Denna bok kan man inte läsa utan att bli berörd.

Så skrev jag det händer inte så mycket. Nej kanske inte i de påhittade bitarna i boken men i faktadelarna. Det blev en historisk resa om vad som hände under dessa år. Jag börjar minnas mer och mer för varje kapitel. Vem minns inte Son My – massakern i Vietnam fruktansvärd och ofattbar händelse. Spår från Vietnamkriget fanns kvar när vi besökte landet för ett antal år sedan.

Några fler exempel av händelserna som är med i boken. Kriget i Biafra och allt det förde med sig, Nelson Mandela, mordet på Martin Luther King, Juri Gagarins med sin rymdfärd. Mordet på president Kennedy, Ikeas grundande och inte minst beskrivningen av Gustav von Rosen och hans imponerande arbete. Jag fick även kunskap om hur och av vem som organisationen Läkare utan gränser kom till.

Så med andra ord man blir väldigt berörd av denna bok och man ska komma ihåg att namn och händelser som beskrivs är sanna. Mycket livsvisdom att lära av. Den ger oss äldre en repetition av vad som hände under dessa år. Undrar om någon har lärt sig av erfarenheterna? Men en utmärkt bok till de yngre, här får man en välbehövlig kunskap och jag skall ge min bok till ett av mina barnbarn hon kommer att suga i sig.

Annons