Etiketter

, , , ,

När vi ändå håller på att besöka några kyrkor så passade vi på att besöka Fatmomakke kyrkstad. Förutom en massa kåtor och gamla hus finns det Kyrka, Kulturrum, Länsmansstuga samt Frälsningsarméns Bönekåta.

Den allra första kyrkan byggdes redan 1790 men den var i princip bara ett litet enkelt träkapell, därefter byggdes ytterligare ett enkelt träkapell.
Den ” riktiga” kyrkan började byggas 1883 och då revs den gamla kyrkan. En del av det virket användes till den nya kyrkan som står kvar än i dag. Den blev klar 1884. Dagslönen för arbetarna var 33 öre något mindre än dagens löner.
1930 restaurerades kyrkan den fick då ett nytt tak av sågat spån men detta tak byttes igen 1987. Spånet håller väl inte hur länge som helst. Man byggde även en orgelläktare och två värmeugnar sattes in. En ny altartavla målad av Gerda Holmlund sattes upp och den gamla altartavlan förpassades till sakristian.
Den gamla kyrkokören har nu blivit en väggprydnad och är det första som man ser när man kommer in.
Här syns den gamla altartavlan vilken föreställer Kristi förklaring och är målad av J Meurek. Den har återfått sin gamla plats och kommit ut från sin förvisade plats i sakristian. På varje sida om altaret ses de två värmekaminerna. Lite speciella med sin runda form men man kan se dem npå många ställen i trakten. Utformade för att effektivt sprida värmen.
Predikstolen är målad i de typiska färgerna man ser i gamla träkyrkor i fjällvärlden.
Ljusstake och dopfunt står längst in till höger framför ett fönster som sprider ett vackert ljus över dem.
Ljusstaken gjord av ett renhorn är annorlunda men visar på gedigen samisk konst.
Dopfunten är gjord av en stor vril och även den vittnar om gediget hantverk. Vrilar används mycket till att göra skålar och kåsor av. Vril är en utväxt, knöl på masurbjörken och räknas egentligen som någon slags defekt.
Smideslampetter på väggarna hjälper till att hålla mörkret borta under vinterhalvåret.
Altartavlan av Gerda Höglund fick även den byta plats och hänger numera på högra sidan av kyrkorummet.
Det blev en snabbtitt i kyrkan i Fatmomakke, en plats där samerna fortfarande möts för att fira bröllop, begravningar, dop, fira midsommar och mycket mer. Kåtorna som finns på området ägs av privatpersoner och fungerar som bostäder när man besöker platsen.
Annons