Etiketter

, , , ,

En rundvandring i Fatmomakke är oerhört intressant man får så mycket historia att ta till sig, måste tas i etapper. När jag går runt på historiska platser och fotograferar så får jag möjlighet att uppleva det en gång till när jag skriver bloggen. Ibland känns det bättre när man upplever det en andra gång. I synnerhet på en plats som denna, så oerhört vacker.

Utsikten från bron mot marsfjällen är bedövande vacker.

När man kommer över bron och går in i mot bebyggelsen har man den gamla kyrkogården till höger och det första huset på vänster sida. Det är länsmansstugan.

Länsmansstugan
Ingången till stugan ligger på kortsidan.
Stugan byggdes 1791 i samband med kyrkbygget och var ämnad som bostad åt prästen. På 1850-talet byggde man till ett rum så man kan förstå att huset var väldigt litet från början. Inte att jämföra med de stora prästgårdar vi är vana att se men det dröjde inte länge förrän prästen fick en sambo. Dock delade de på stugan på så vis att prästen fick det inre rummet som sitt eget. Prästen fick återigen en egen bostad 1884.
Med vem delade prästen bostad, jo ingen mindre än med länsman, här bodde de två överheterna ihop. Man kan ju undra var ingen av dem gift? Länsmannens uppgift var att upprätthålla lag och ordning på platsen. Prästen flyttade så småningom men länsman var kvar till 1927.
Köksdelen fick de två männen dela på, undrar om de åt ihop eller var för sig?
Snett emot på backen står resterna kvar från årets midsommarstång dock saknas den ena blomsterkransen. Midsommarfirandet i Fatmomakke har en mycket lång tradition och är en av årets största högtider. När man kom för att fira midsommar inleddes det alltid med att man hälsade ordentligt på varandra. Efter att kåtor och stugor kommit i ordning, ved hade huggits och allt för vistelsen var förberett. Då startade firandet med lekar och upptåg och inte minst fisknäten skulle läggas ut. Bland ungdomarna var det friarlekar, undrar hur de gick till? Men man fick inte glömma alvaret, gudstjänsterna skulle man också hinna med och då helst vara vaken.

Midsommarhelgen i Fatmomakke drar fortfarande mycket folk inte bara de samer som fortfarande har sina kåtor eller stugor där. Nej det är många som av gammal tradition kommer dit eller för all del de som aldrig varit där också. Kan tänka mig att det är ett minnesvärt sätt att få fira en sådan helg på.

Annons