Etiketter

, , , ,

Shopping är väl inte det första man tänker på när man besöker ett land som Kambodja. Ändå dras man obönhörligt till de marknadsstånd som finns lite här och där. Självklart finns det en liten shop på en av båtarna på Lake Tonle Sap. Det är mest olika former av souvenirer, de här torkade små krokodil/varanungarna gjorde mig dock bara beklämd och inget blev inhandlat. (Dessutom förbjudet att föra in i Sverige)

Eftersom vi alla fem damer är lite intresserade av de varor som erbjuds på våra resor, gör vi som synes ändå en rejäl koll.

Själva Siem Reap är stort till ytan, centrum däremot är ganska litet. Taxi ser man inte mycket av, de finns naturligtvis och dessutom mycket bra sådana. Det är tuc tuc som gäller, och eftersom trafiken är lugn fungerar de mycket bra. Här nedan syns en bild på en av hotellets egna tuc tuc.

Den mesta handeln sköts på marknaderna, visst finns det lite småaffärer med kryddor, ljus, väskor med mera, men marknaderna är de stora säljställena. Här en bild från matmarknaden. Tänk er att handla kött som inte ligger i kyldisk och inte är förpackat. Dessutom har alla som går förbi hostat, nyst och tagit på det. Vår hygienhysteri kanske är orsak till att vi har så mycket allergier?

De här damerna säljer olika mjölsorter men även färdig deg. Degen vägs och levereras i en bit bananblad.

När det börjar skymma är det nattmarknaden som gäller. Det finns två olika, eventuellt flera? Det går inte att missa dem då det är vackert upplysta skyltar som visar vägen.

Här går man tryggt trots mörkret, osynliga vakter följer med på köprundan. Vilka? Jo tuc tucförarna är så måna om att de får en körning, så när vi sagt att OK du får köra oss tillbaka, går de efter hela vägen för att inte missa den.

Här synar Lotta och Marianne av textilhörnan.

Siem Reaps centrum känns genuint och äkta, förmodligen kommer det att förändras i takt med att antalet turister ökar. När alla stora hotell och märkeskedjor har gjort sitt intåg i staden blir det aldrig detsamma mer. För invånarna väntar en svår tid, befolkningen är fattig och det kommer att dröja innan de kan spendera pengar på lyxvaror och flott boende.