Etiketter

, , , , , , , , ,

Kambodja har en fantastisk kryddning i sin mat. Det är oftast en blandning av olika kryddor och de går att köpa i kryddaffärer och på matmarknaden. Självklart blev det några påsar inköpta för att dela ut till matintresserade här hemma. Fish Amok blev min personliga förtjusning, fick den rekommenderad av Malin i Enköping, vilket jag är glad för.

Här ovan är originalreceptet från kryddaffären. Det går att ha kött om man inte gillar fisk, dock tyckte jag att fiskrätten var bäst. En annan rätt som även den var en smakhöjdare var Lok Lak, den rätten domineras av den omskrivna Cambodianska svartpepparn. Receptet finns på den vänstra sidan av bilden.

Får man Lok Lak serverad i en vacker skål, med riset konstfullt upplagt på en blomma av bananblad blir det ännu godare. Friterad färsk ananas med syrlig sås var inte dumt det heller.

En vistelse i Kambodja är inte bara unika sevärdheter, goda smakupplevelser, trevliga människor och rolig shopping.

Det är även ett möte med människor som har fått se sitt land förstöras av krig och maktkamper, de är fattiga, har dåliga bostäder och dålig sjukvård. Listan kan bli lång av exempel på sådant som bör förbättras. Ändå såg man en förnöjsamhet, en stolthet hos ett folk som är på väg uppåt i sin strävan. Vill man läsa några riktigt bra böcker om Kambodja, då är ”Sista resan till Phnom Penh” av Jesper Huor ett måste, den är så bra. Den andra boken är ”KUM” av Henrik Tord, en deckare som tar upp så mycket skrämmande saker som dessvärre förekommer än idag. I den sistnämnda boken går en åldrig farfar tillsammans med sitt barnbarn på promenad i djungeln utanför Siem Reap. Den gamle ger barnet lite visdomsord och säger bland annat, ”bli inte blind min son”.

Som turist i främmande länder tycker jag det är viktigt att man inte ”blir blind”. Det obehagliga är ofta det viktigaste och mest lärorika. Mannen nedan mötte jag i Siem Reap, han kom fram och pratade när vi damer satt med våra fötter i ett fishspa.

Så trevlig och vänlig, han utstrålade en vilja och en stor kämpaglöd trots sitt svåra handikapp. Ett oskyldigt offer, som råkat ut för en mina vilken legat kvar sedan kriget. Dessvärre finns det säkert många sådana kvar ännu idag. Självklart köpte jag ett par böcker av honom.