Etiketter

, , , ,

Då har nu stilla veckan inlets, kallas ju även tysta veckan. Nåväl så värst tyst och stilla lär inte veckan bli, förhoppningsvis kanske den bryts då och då av att någon liten vårfågel hittat hit. För egen del startade den ganska häftigt, halv tolv gav jag mig av för att hjälpa min syster med gardiner, sedan tandläkaren, uträtta en massa ärende med mera. Hemma igen 20.30, någon stilla öppning av veckan blev det som synes inte, ej heller har jag ätit några våfflor.

Det är nämligen Vårfrudagen idag eller Jungfru Marie bebådelsedag, vilken är en kristen högtid och firas nio månader före jul. Det var nämligen då Jungfru Maria fick veta att hon var havande. Denna dag det vill säga den 25 mars infördes 1684, just för att fira Marie bebådelsedag om den infaller i stilla veckan.

Fastslaget är dock att den 25 mars alltid är Vårfrudagen eller som man numera kallar den våffeldagen. Jag noterade att man på flera ställen där man normalt säljer varm korv, idag tagit fram våffeljärnet för att servera kunderna, just det ”våfflor”. Här hemma blev det lite för sent för detta, kanske blir det våfflor längre fram. Innan dess är det äggmålning på schemat.