Etiketter

, , , , ,

Av någon anledning är alltid grannens gräs grönare, vad jag menar är att vi ofta längtar mer till det vi inte har. Här bor vi i ett land som ger oss härliga gula kantareller, smörstekta på knäckebröd är det en lyxnjutning. För att inte tala om solmogna jordgubbar eller blåbär med mjölk.

0 013Ändå är det bara några dagar sedan jag facinerades av den här bananstocken. Det är en av fyra som just då var på tillväxt.

Så fort som bananerna visar minsta tillstymmelse till mognad skärs stocken ner. De mognar sedan snabbt av sol och värme. Just denna sort är ganska liten och ”maffig”. Det vill säga väldigt matig och söt, passar bra till matlagning, jag brukar fritera dem och äta dem tillsammans med glass.

Under vår vistelse fick vi fyra bananstockar plus en blomma, en sak är dock viktig, när man tar bort bananklasen måste hela den stammen huggas ner. Stammen bär endast frukt en gång. När det gäller bananer, undrar på hur många ställen man har denna synen utanför badrumsfönstret, se bild nedan. Visst är det en härlig syn när man står i duschen?

0 013.jpg1För skojs skull tog jag ett foto på blomman varje dag för att se hur snabbt den utvecklades.

0 027.jpg1

En av grannarna hade en grön buske på gräsmattan, när jag tittade närmare på den upptäckte jag flera frukter. Här syns en av dem, detta är en Jack fruit. Det är en skenfrukt med små sexkantiga utskott på skalet, frukten kan bli allt från 30 till 100 cm lång och vikt har uppmätts till 50 kg. Den lär räcka till många, den är dock väldigt god att äta. Själva trädet kan bli 20 meter högt så det lär nog inte bli mer plantering på den tomten.

0 005.jpg10 002.jpg1Här syns två av Mangofrukterna från vårt träd. Först är de gröna med en liten antydan till gult vid skaftet, då lägger jag dem inomhus, inrullade i tidningspapper några dagar. Därefter är de lysande guldgula till färgen, en liten stund i kylen och därefter smakar de gudomligt, söta och saftiga.

0 012.jpg1Massor med frukt blev det och några fick följa med till Sverige, antar att de kommer att hamna i någon av sonens supergoda asiatiska grytor.