Etiketter

, , , , , , , ,

Vet inte vad det är som påminner mig om stundande helger? Kan det vara att det är Österrikes nationaldag, mörkt ute, att jag är sugen på en god bit marsipan eller att jag har lagat Pulled Pork. Förmodligen är det alltihop, av någon anledning är jag nyfiken på var namnet marsipan kommer ifrån och jag lyckas inte klura ut det. Att själva marsipanen och dess recept härstammar från länderna kring medelhavet vet jag men inte hur namnet kom till. Däremot vet jag att Pulled Pork kommer från USA och de sydligare delarna där, kanske var det långkoket av denna som påminde mig om julskinkan som ju även den tar tid att tillaga. Så för att fira att det är 59 dagar kvar till jul samt att jag snart skall se på TV programmet ”Allt för Sverige” det är förresten bara så bra. Härligt med dessa spontana o naturliga svenskättlingar från USA som vågar vissa sina känslor i vårt lite kyliga land. Då dagens middag godkändes av Rolf kan jag nog våga dela med mig av det.

Pulled Pork recept 6-7 pers.

Drygt 1 kg benfri fläskkarre, skär ett jack i den på längden, gnid in biten med 3 tsk salt, 3 tsk paprikapulver,1 krm vitpeppar. Tag en gryta med lock som tål att stå i ugnen (gärna järngryta) lägg i 2 klyftade gula lökar, 4 vitlöksklyftor i bitar. Lägg sedan i karrebiten och häll på 1 fl (cirka 5 dl) BBQ sås gärna med lite röksmak och 1 dl soya. Ställ grytan i 100 graders värme i ugnen under 4-5 timmar. Jag brukar kolla så att den inte blir torr och har den gärna i 5 timmar i ugnen.

024.JPG1

Ta upp köttet dela den med två gafflar (skall gå lätt) till mindre strimlor och lägg det tillbaka i såsen som är kvar. Skulle det vara lite sås kvar kan man alltid vispa i en liten burk creme fraiche. Servera den gärna i Pitabröd, med sallad, guaccamole, dressing eller i Tortillabröd med mosad kokt potatis, sallad och Pulled Pork. Man kan äta den med ris ja det är bara att ta till fantasin. Det är inte så noga med vikten på köttet går att öka eller minska vid behöv. Går att frysa.

Annons