Etiketter

, , , , , , , ,

Idag har vi varit på ett äkta svenskt kafferep eller om man skall vara korrekt, adventskaffe. För att få kallas kafferep ska det traditionellt serveras sju sorters kakor förutom det man kallar grovdoppa det vill säga bullar eller vetebrödsskivor.

020.JPG1

Kafferepet förekom ganska ofta under mitten av 1900-talet, åtminstone under den tiden då det fanns möjlighet att köpa ägg och mjöl. Det kallades i bland något annat nämligen syjunta eller syförening. De blev plötsligt viktiga i sociala sammanhang och en tillflykt där kvinnor kunde träffas utan man och barn. Eller som min morfar uttryckte sig, en nyhetscentral där nyheterna kom direkt utan att behöva gå via radio eller tidningar. Därefter försvann de och kanske berodde det på att fler och fler kvinnor började yrkesarbeta och fick nöja sig med kyrkkaffet på söndagarna. Så småningom försvann dessa sammankomster men så hände något efter 2000 talet och det började bli inne med kaffedrickandet igen. Numera lite mer sofistikerat, kaffe latte, espresso osv. eller vid hemförsäljningar.

018.JPG1

Idag har vi ju smartphone och Ipad  och med dem helkoll på nyheter, så vi behöver inte ha någon annan förevändning för att träffas och fika. Idag var det adventskaffe och då kommer vi in på traditioner och det är väl så gott som något en anledning till gemensamt kaffedrickande.

024.JPG1

Det blev dock inte sju sorter, det blev tårta, grovdoppa, tre mjuka kakor och sju sorters mindre kakor. Så här såg min assiett ut när jag lagt upp.

Efter att jag ätit tre kakor såg assietten ändå ut så här, ingen minskning som synes. Men lugn jag fick det i en doggybag och nu har jag kaffebröd för hela veckan.

026.JPG1

Annons