Etiketter

, , , , , , , , , ,

Är näktergalen kommen i lund…. ja jag trodde nästan det idag. Igår kväll somnade jag till ett dovt mumlande och idag på morgonen vaknade jag av näktergalen. Det är väl inte riktigt sant att det var så, nej igår kväll somnade jag ackompanjerad till det nioåriga barnbarnets diskussioner om Kajsa på Bråkmakargatan. Hon hade en del synpunkter på en del uttryck och eftersom hon verkade ha fulladdade batterier vad gäller tal så gav jag upp och somnade. I morse vaknade jag av ett kvitter och det var inga näktergalar utan samma barnbarn fast nu med en betydligt ljusare och intensivare röst. Jag fick förklarat vad vi skulle göra under dagen och jag kan lova det var ett fullspäckat schema.

Hunden skulle ut och leka i snön med bollkastning, därefter skulle det göras snögubbar.

002.JPG1

En stor och en liten samt en som var ”inpackad” i snön och där man bara såg ansiktet.

016.JPG1

Efterrätter fanns med på schemat eftersom hennes föräldrar och syskon skulle komma på middag. Tillverkningen stod hon själv för och jag tilläts ta hand om disken. För rättvisans skull fick även jag göra en dessert, den blev inte så tokig, hittade receptet i en tidning men ändrade lite. Räcker till väldigt många 10 – 12 bitar eftersom den är mäktigt, perfekt till kaffe efter maten (då kan man inte ha dessert också). Vill man ha  grädde eller glass till gå det bra och den blir fin till påsk med färglada godisägg på. Nya hjälpmedel kommer till allteftersom, den här fick jag i julas.

018.JPG1

Slickepott med inbyggd termometer vilket är perfekt till chokladsmältning, godistilverkning och en del såser.Otroligt numera finns liksom allt i ett, lätt att använda och lätt att rengöra.

022.JPG1

Använde den till kakan nedan, kanske något för kung Harald i Norge som fyller år idag..

033.JPG1

Chokladgodiskaka

Börja med att kavla ut 200 – 250 gram mandelmassa mellan plastfolie, lägg plattan i botten på en form med löstagbar kant. Tryck till den mot botten (utan plast förstås). Ta 1 dl valnötskärnor, hacka dem och bryn dem i en stekpanna, strö dem över mandelmassebotten. Smält 125 gram smör, bara tills det smält, häll i 3 dl vispgrädde och låt det koka upp. Lägg då i 250 gram ljus choklad och 250 gram mörk, låt det smälta ner så att massan samlas ordentligt. Häll ner det i formen, låt det stå kallt i kyl minst fyra timmar, vill man kan man hälla strössel eller något över kakan i halvtid.

Annons