Etiketter

, , , , , ,

Numera ser man nästan dagligen om frukter o grönsaker som är besprutade och med vilka gifter. Senast var det en artikel om ananas och så mycket förstod jag att man kan hoppa över själva frukten. Det räcker med en sked DDT fast det är klart det blir en annan smak. Frågan är vad man skall äta för är det inte förgiftat så är det inte bra mot i princip alla sjukdomar.

Detta kom mig att tänka på tomater, tog faktiskt ett foto på en tomat häromdagen, dock något suddigt.

007.JPG1

Detta är en plommontomat som jag köpte för 21 dagar sedan, tre veckor har alltså gått sedan inköp. Den låg vackert tillsammans med andra tomater i en plastask. När jag köper vanliga svenska tomater och lägger dem svalt brukar de visa tecken på att skalen skrumpnar redan efter en vecka och efter tre veckor vill jag garanterat inte äta dem. Denna har legat 21 dagar på samma svala ställe och kan någon förklara för mig hur den kan vara lika fräsch som vid dess inköp?? Jag antar att det har gått mycket längre tid än 21 dagar eftersom den har legat i affären, transporterats med mera.

Då börjar jag osökt att fundera över Mango, jag älskar mango och just nu är det bra priser på dem. Hur besprutade är de? Vi har ett mangoträd på tomten vid huset i Thailand, det brukar bära frukt två gånger om året. Varje gång sveper ”städpersonalen” in dem i tidningspapper, annars finns det flygfän som lägger ägg precis innanför skalen. En gång när vi var där tog jag med några hem bland annat två som var så stora och fina men utan tidningspapper. Dessa två la jag på bordet för att de skulle mogna färdigt. En dag stod jag och tittade på dem när jag tyckte något rörde sig, jodå det ploppade till och vips kröp det ut en larv. Många larver kom det innan jag fick den till soptunnan. Då förstod jag det viktiga med tidningspapper.

Med tanke på att mangoträd kan bli väldigt stora och bära väldigt mycket frukt tänker jag. Det är väl ändå ingen som tror att man slår in alla dessa hundratusentals mango i papper? Med andra ord, de är besprutade men med vad??

Annons