Etiketter

, , , , , , , ,

Idag den 25 mars firar vi Vårfrudagen, Våffeldagen, Jungfru Marias bebådelsedag, Frue dag, ja kärt barn har många namn men oavsett vad vi kallar den är vi överens om det är den 25 mars. Att Vårfrudagen ändrats till Våffeldagen är nog mera en språklig förenkling. Våfflor har faktiskt funnits under mycket lång tid och uppfanns inte när de elektriska våffeljärnen kom om nu någon trodde det.
De fanns redan under medeltiden men gjordes av betydligt enklare råvaror än vi har idag, det var knappast vitt mjöl i smeten. Snarare var det likhet i formen som var det utmärkande.
Idag äter vi dem gärna med sylt och vispad grädde, denna lyxvara hade man knappast tillgång till på medeltiden.
Ur kyrkans syn är Vårfrudagen eller Frue dag som det hette i Skåne av en helt annan betydelse. Det var en dag man högtidlighöll eftersom det var då nio månader före jul som jungfru Maria fick veta att hon var havande. Inom den katolska kyrkan firas Jungfru Marias bebådelsedag den alltid den 25 mars medan man i Svenska kyrkan firar den på söndagen som infaller mellan den 22 – 28 mars. Ja det är inte så lätt att hålla reda på hur, när och varför denna dag firas005.JPG1
Idag är det i alla fall Våffeldagen och den har vi firat hos oss. Jag gjorde våffelsmet efter ett recept jag inte använt tidigare, tänk att man aldrig lär sig. Bäst att hålla sig till vinnande koncept. Nåväl jag gjorde smeten och blev lite fundersam och måste kolla det en extra gång men jag hade rätt ingredienser och rätt mängder. Första anblicken var nämligen konsistens och utseende förvillande likt tapetklister. De blev dock frasiga om än lite bleka i smaken, vilket inte hindrade deras åtgång. Med lite hemlagad jordgubbssylt och vispad grädde godtogs de även av hunden.
Kan meddela att det inte kommer att bli någon snö på Valborgsmässoafton. Hur jag vet det? Jo våffeldagen användes för som en del av att spå väder, fanns det ingen snö på taket denna dag så fanns det heller ingen på marken under Valborg. Enkelt.
Annons