Etiketter

, , , , ,

Nu är vi inne i juli månad och sommaren visar sig från sin gröna och blomrikaste sida. Dock måste jag säga att det idag har öst ner riktigt hällregn. Vi passade därför på att åka till Vilhelmina för att köpa lister och lite annat smått. Då vägen som går över fjällen är belagd med någon slags grus som innehåller tjära/olja undviker vi att åka där. Detta eftersom gruset sätter fast sig i lacken och är omöjlig att få bort, vi har redan den erfarenheten så den behöver vi inte göra om.

Resan blev därför lite längre 2 x 15 mil, det är ju inte långt här uppe men om någon sagt att jag skulle åka från Uppsala till Örebro för att köpa lister, nej, nej.

Enda fördelen med detta är att jag kunde fika på Stenmans konditori med kaffe o en bakelse som räckt till fyra (stabbig). Konstaterar att det konditoriet inte har tjänat på att byta ägare.

Väl hemma var det bara att byta om för att gå till grannen.

DSCN7149.JPG1

Tänk jag älskar deras hus det är så hemtrevligt, gediget och välkomnande. Först får man en liten drink i härbret där det brinner i öppna spisen och utsikten mot sjön är hänförande. Därefter upp i ”storhuset” för mat.  I regnet och kylan passade det perfekt med en skaldjurssoppa och efter det en västerbottenpaj. Vilken lördag, dessutom fick vi höra psalmen nedan.

Har lagt märke till att man i sommar har börjat att ge konserter, visaftnar och gudstjänster på det gamla ”bondska målet”. Vi var inte på gudstjänsten eftersom vi inte hade förstått något, däremot blev det till att lyssna på sång. Känner ni igen den här?

Å björkern dom ä sä full i löv      å jorla ha fott va hon behöv      dä piller å dä gror där

Å åll e blommer gör oss gla          vi tyck int vi sämmer ha            än själve Salomo där

Jag tyckte det var ganska fantastiskt att få höra den här och om jag inte känt igen melodin  tror jag inte att jag hade vetat vilken det var. Det är psalm 200 ”I denna ljuva sommartid” och det är vers nummer två ”Av rika löv är jorden full”.

Det är en speciell känsla att få höra psalmer på ett mål som man talade för så länge sedan. Antar att idag är det mest äldre som förstår det. Men med vår just nu så vackra natur, alla sommarvisor och psalmer måste man väl ändå säga att, Ljuvli är jorla.

Annons