Etiketter

, , , , , , , ,

Idag blev det kafferep (kafferep är ett socialt möte där man träffar andra människor under en trevlig form). Blir man bjuden på ett kafferep bör man alltid tacka ja, eftersom det är allmänt känt att det är under dessa som man får reda på senaste nytt. Är man inte med ja då blir man antagligen ett ämne. Media i all ära men på kafferepen är det de ”egna” kändisarna som man skvallrar om. Skall man hårdra det så började man ha dessa kaffestunder utan män närvarande. Numera är oftast båda könen inbjudna och därmed är det mindre skvaller eftersom skvaller inte är männens starka sida.

Idag har vi haft julkafferep visserligen är det i morgon som det är tjugondag Knut och det är då julen ska ut. Men våra kaffegäster var upptagna då så det fick bli idag. Julkakorna och saffransbrödet, fat med hemgjord choklad och knäck fanns naturligtvis på bordet. Men det var Christmas cake som var nyheten för gästerna.

dscn9024-jpg1-kopia

Barnbarnet hade med den direkt från London så det var äkta vara. Har inte sett den i några affärer här i Sverige men om man letar ihärdigt finns den kanske. På svenska säger man oftast Plumpudding. Denna pudding serveras traditionellt på juldagen i Storbritanien, Irland och andra stater som lyder under det brittiska väldet. Puddingen innehåller ett stort antal ingredienser, vanligen är det torkade frukter av alla de slag, nötter, bröd och talg/fett från nötdjur. Recepten är otaliga eftersom detta är en rätt som oftast lagades hemma och varje familj hade sitt recept. Ungefär som Gotlandsdricku på Gotland.

Förr Kokades/lagades den i en tygpåse men under 1900-talets början övergick man till formar och kastruller. Eftersom den liksom ost behöver en mognadstid så bör den vara klar minst fyra veckor före jul. När den skall serveras ska den värmas gärna i ånga därefter häller man över Brandy, detta steg hoppade jag över med tanke på pappersservetter och brandrisk. Har dålig erfarenhet av detta. Den avnjuts med vispat smör smaksatt med konjak och om man vill lite sura vinbärdscn9027-jpg1

Kan säga att våra kaffegäster såg lite skeptiska ut och konsistens och färg jämfördes med blodpudding?? Sedan måste jag erkänna att det där med att den innehöll njurtalg kanske jag inte berättade för dem. Men de var artiga och åt någon tog till och med om.

Annons