Etiketter

, , , , ,

Då var det dags för den sista deltävlingen i melodifestivalen. Av de tävlande går två till final och två till vad som kallas andra chansen. Tyckte mina tippade låtar var klockrena men icke, barnbarnet tippade fyra rätt av fyra möjliga. Har en liten föraning om hur det går nästa gång, i ”andra chansen”. Då tänkte jag tävla lite extra med henne men det kan bli dyrt förstår jag nu.

Jag som faktiskt har åkt runt i världen på alla möjliga ställen får dålig utdelning på TV-s tävling ”på spåret”. I fredags var det dags igen, barnbarnet satt i Värmland och gjorde samma tävling och naturligtvis hade hon fler poäng. Då kan jag så här i hemlighet säga att jag tävlar ju tillsammans med Rolf och hon tävlar på egen hand. Får läsa på nu när det blir final nästa vecka.

Med alla dessa nederlag finns det all anledning att få tröstäta lite, visserligen hjälper inte det till när det gäller att försöka minska klädstorlek.

dscn9124-jpg1

Den här semlan är en snabbsemla, köpt semlebullar på ICA (de är extra luftiga). Därefter blandat riven mandelmassa, mandelmjöl, florsocker och lite mjölk. Dela bulle på med mandelmassa och ett stort lager vispad grädde. Den andra halvan på och så sikta över florsocker. Ja inte blir det mindre storlekar på kläderna med denna.

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle ja de har alla möjliga namn lite beroende på från vilken landsända man kommer. Numera finns de i wienerdeg, som wrap och med blåbärsgrädde, vaniljvisp m.m. Såg faktiskt ett recept på en ny variant kanelbullsemla? Den bestod av kanelbulle som fyllts med mandelmassa, grädde och ett lock med florsocker. Har ingen förståelse för dessa varianter, en semla är en semla. Eller som Ture Sventon detektiven sa, en temla.

Detta underbara bakverk som faktiskt kom till av ett misstag har anor långt tillbaka, faktum är att den fanns i olika skepnader långt innan kristendomen infördes i Sverige. Första gången det skrevs ner, var i Stockholm år 1679 men det var i rikemanshemmen. I ”vanliga” hem förekom det inte förrän på 1800-talet då man så smått började ha råd att använda vetemjöl.

På tisdag är det fettisdag eller feta tisdag som min mormor sa. Då vankades det bruna bönor och fläsk och därefter hetvägg. Det är så man ska äta dem, varm mjölk och semla = hetvägg. Har ni inte gjort det prova.

Annons