Etiketter

, , , , , , , , ,

Det finns mat och så finns det mat. Ibland är man lika hungrig efter att man har ätit som innan man åt. Men ibland är man mätt hela dagen på en enda måltid. När vi var på en liten tur i Värmland för några år sedan hamnade vi av en slump i Munkfors. På hembygdsgården där serverades en gammal rätt som skogshuggarna förr var väldigt förtjusta i. Nävgröt med fläsk, nävgröten är gjord på skrädmjöl och fläsket var fett och det fett som smälte i stekpannan hälldes över gröten. Denna läckerhet serveras med lingonsylt och vi ville naturligtvis prova det. Det var faktiskt väldigt gott och vi var mätta ett helt dygn efter, så man förstår att det var bra och mättande mat för skogshuggare som fick arbeta hårt och i alla väder.

Jag har under lång tid i Borgafjäll hört om Kolbullar och varje gång någon nämner det så ser de helt lyriska ut. Dessvärre har jag aldrig blivit bjuden på det och inte har jag riktigt vetat hur det ska tillagas. Men ni vet vad det står på trisslotterna ”Plötsligt händer det”. Jojomen i söndags frågade Bruno o Maine om vi ville äta lunch med dem de skulle laga kolbullar. Denna möjlighet att få äta den omtalade rätten vore man ju dum om man missade.

Såg ju redan när jag tittade på kolbullen på tallriken att, det här var en fet, smakrik och frasig sak. Det var då jag kom att tänka på nävgröten eftersom även denna rätt hade samma syfte nämligen att hålla kolarna (de som arbetade i kolmilorna) mätta och nöjda hela dagen. Naturligtvis var det andra yrkesgrupper som åt det också till exempel skogshuggare, rallare med flera. På ICA affären i Borgafjäll finns det något som kallas för, Amerikanskt fläsk varför det heter så vet jag inte. Det är i alla fall fläsk med mycket hög fetthalt, detta lades i en tunna och det varvades med grovt salt och saltpeter. I och med det myckna saltet kunde det förvaras hela vintern och det användes när man gjorde kolbullar.

Jag har inte smakat det eftersom jag tycker det är så fruktansvärt fett och det lär även vara otroligt salt. Nåväl det visade sig att Kolbullar var väldigt gott och det var inte sista gången jag åt det. Kommer att vara en stående rätt i sommar. Titta på bilden visst ser det frestande ut. Dessutom en perfekt rätt att ta med när man är ute i naturen eller varför inte på grillen i sommar. Häller man smeten i en plastflaska och hackar fettet o lägger det i frysen en stund så är det klart att ta med, en bättre rätt än att grilla korv.

Kolbulle,  efter ett recept på Limabacka Kvarn

2-4 personer

Ingredienser
400g rökt eller rimmat fläsk
4 dl vetemjöl (eller 2 dl kornmjöl + 2 dl vetemjöl)
6 dl vatten
1 tsk salt

Gör såhär:
Tärna fläsket och bryn det i stekpannan. Under tiden vispar du ihop vetemjöl/kornmjöl med vattnet och saltet. Behåll ungefär en fjärdedel av fläsket i stekpannan och lägg det andra åt sidan för stunden. Häll en del av smeten i stekpannan över fläsket och stek det på hög värme.

Annons