Etiketter

, , , , , , , , , , ,

För ett antal år sedan var Borgafjäll inte så omtalat vad gäller mat och restauranger. Idag kan man finna att de mest kulinariska läckerheter serveras på restaurangerna där. Vi har flera gånger försökt boka bord på Borgagården vars restaurang 2016 kom tvåa i White Guide Nordic ”Årets värt en resa”. Det är en liten restaurang som drivs som familjeföretag och har en otrolig service och mat naturligtvis. Borgagården ligger vid Borgasjön och genom de stora fönstren får man en sagolik utsikt som inte går att beskriva. Man kan även se den stora Borgahällan på andra sidan sjön, enligt icke trovärdiga källor lär man ha utfört ättestupa där förr i tiden.Har inte lyckats få bord ännu men skam den som ger sig.

Vill man äta enklare kan man gå till 69grader Nord som är belägen precis nedanför en av slalombackarna. Där kan man äta något enklare men ändock en Norrlands inspirerad meny.

Det som tidigare hette Idet har nu bytt ägare och även namn på verksamheten, den heter numera Borgafjälls Snowcamp. Även där kan man äta gott och dessutom finns det massor med uteaktiviteter att ta del av.

Vi passade på att tillsammans med goda vänner äta på restaurangen i det vackra hotellet, Hotell Borgafjäll ritat av Ralph Erskine. Visst ligger det vackert i ett med naturen.

Här lyckades vi trots att det i princip var fullbokat den här veckan att få ett bord. Det blev verkligen en kulinarisk upplevelse med mat från det vilda.

Vad sägs om en förrätt bestående av, Tunt skivad ren med rostade solrosfrön, granolja och riven västerbottenost. Inga svårigheter för Rolf att få ner det kan jag garantera.

Bruno var lite djärvare och valde, Hackad råbiff av älg med rökt majonnäs, gräslök, kryddkrasse, potatischips, purjolöksaska och bakad äggula. De svarta stänglarna är alltså ”purjolöksaska” den blev formligen till aska när man åt den, hur de lyckats åstadkomma något dylikt är för mig en gåta.

 Maine var mer sugen på öringsrom vilket jag har full förståelse för.Tartar på rimmad röding med regnbågsöringsrom, krutongflarn och lök- och dillkräm smakade inte dåligt. I stället för brödkrutonger av det traditionella slaget var de här supertunnt hyvlade?

Mitt val blev, Sikrom serverad med gräddgravad sik, smörslungad potatis, fint hyvlad fänkål och syltad röd steklök. Blir hungrig bara av att se på det här.

Vi lyckades enas om varmrätten som blev, Reninnanlår stekt i renister med rotselleripuré, bräserad steklök, friterad grönkål och rensky. Kan tala om att friterad grönkål är en höjdare men det jag gillade mest var att vi slapp alla former av potatis.

Brynt smörglass gjord på eget smör och kärnmjölken, serveras med kolakrisp, tranbärssorbet och tranbär. Kaffe på det  och dryckjom till maten, vet inte varför men vi var ordentligt mätta. Här kan man laga mat 0ch bara det är ett skäl till att besöka Borgafjäll.

 

Annons