Etiketter

, , , , , ,

Då var den här, dagen då vi skulle få bekräftat om vi valt rätt resmål. Förutom restider, flyg med mera är ju boendet en av de viktigaste sakerna att tänka på. Lite bekvämlighet vill man ju ha och helst vill man ha gångavstånd till de sevärdheter man valt ut att besöka. Vi föll för Hotell Congress, ett fyrstjärnigt hotell som är inrymt i en charmig gammal byggnad från 1800-talet. Dessutom låg den så vackert belägen vid kanten av bron som går över floden Vilnia. Vi fick därmed bara runt 600 meter till den gamla stadsdelen, kunde inte bli bättre.

Modernt , ljust och vackert inrett, god mat och trevlig personal. Hungriga som vi var gjorde vi bara en snabb vända på hotellet för att därefter ta oss ut på stan. Vi hade bestämt att starta med ett besök på en restaurang vi fått tips om för att äta lunch. Den skulle bara ligga något kvarter bort men hur vi än kollade såg vi den ingenstans. Vi fann dock en annan restaurang som verkade vara ett populärt lunchställe och det fick det bli.

Njöt av en ost och broccolisoppa som var så underbar, krämig och smakrik. Skulle nog kunna åka tillbaka bara för att få äta den igen.

Första sevärdheten på listan var Vilnius Cathedral. Den ligger vid ett stort och öppet torg vilket kallas för Katedralstorget. Den är dessutom belägen nedanför den gamla kullen där det gamla slottet ligger eller snarare låg. Framför kyrkan kan ni se det pampiga klocktornet, det är möjligt att ta sig uppför alla trapporna, belöningen av det skall vara en hänförande utsikt över staden. Kan säga att vi avstod.

Kyrkan har som så många andra kyrkor runt om i världen blivit förstörd flera gånger av bränder och krig. Ärkestiftet i Vilnius grundades 1387.  Kyrkan har byggts upp igen och renoverats många gånger, detta har gjort att det inuti kyrkan finns många olika stilar representerade. Själv tycker jag den har lite av Vita huset i Washington över sig.

Strikt men ändå pampig på insidan.

Utanför på katedraltorget finns en platta vars namn är Stebuklasplattan, stebuklas = mirakel. Enligt en gammal legend skall alla dina drömmar slå in om du ställer dig på stenen och snurrar ett helt varv. Du måste förstås blunda och samtidigt önska något. Vi provade men drömmarna har inte slagit in ännu, kan bero på att de låg långt fram i tiden.

Lite tips för den händige, på en liten tvärgata hade man dekorerat fasaderna med gamla kannor av olika slag. Kanske något att ta efter? Bara att mura in efter tycke och smak.

En välbehövd paus innan vi knatar vidare, det var varmt så en stort glas iste satt fint.

Annons