Etiketter

, , , ,

Finns det mer att se i Vilnius? O ja, det finns massor men om man är där endast på en femdagarstripp (inkl resdagar) ja då måste man dessvärre begränsa sig vad gäller utflykter. Vi gjorde ett program redan innan vi åkte, med hjälp av turistinfo och stadskarta letade vi fram det som var mest intressant. Det gäller ju att räkna med de olika avstånden och samtidigt tänka ut hur långt man orkar gå. Till vår glädje visade det sig att hotell Congress var en tiopoängare både vad gällde comfort, mat och inte minst närheten till allt sevärt. Det vi inte hann med var en tur uppför backen till ”De tre korsens kulle”.

Det vita monumentet med tre vita kors reser sig praktfullt på en av höjderna som omger Vilnius. Enligt legenden så var det på denna kulle som franciskanermunkarna led martyrdöden, platsen har vördats sedan 1600- talet.

Däremot hann vi med att gå till Literatu gatve, en gata helt olik alla andra gator i staden.

Här är det murar/väggar efter gatan och dessa är dekorerade med  små målningar, teckningar, grafik, lertavlor m.m.

Dessa små konstverk är tillägnade olika författare som har varit inflytelserika i litauisk litteratur, där finns även en liten utomhusutställning.

Simone de Beauvoir har säkert många läst något av.

Shopping hinner ju alltid damer med var man än befinner sig. I Vilnius kan man finna det mesta, enkel saluhall, ett enklare shoppingcenter, samt  två eleganta sådana med de kändaste o dyraste märken man kan finna.

Här var det modernt och inte minst stort men smakfullt.

Det jag gillade var deras service bland annat fanns det kartonger med små engångsstrumpor att tillgå när man provade skor i skoaffärerna.

Små butiker med kvalitetsprodukter och inte minst ett varuhus med de svenska kända märkena såsom, Lindex, H&M med flera. Dessa hoppade vi dock över. På frågan jag fick om vi bara åt desserter så svarar jag nej, vi åt väldigt god och annorlunda mat och den informationen får avsluta Vilniustrippen.

Annons