Etiketter

, , , , , , ,

Eftersom vi hade lite tid över och redan befann oss på en historisk plats vad gäller svenskt hantverk passade vi på att besöka Nya Lapphyttan. Det gamla Lapphyttan hittades på 1980-talet då det gjordes en arkeologisk utgrävning. Denna utgrävning gjordes på en plats där man visste att man utvunnit järn från malmen tidigare (nästan tusen år sedan) och den användes på 1100 – 1300-talet. Namnet var Lapphyttan och senare visade det sig att det var den äldsta undersökta masugnen i EuropaBergslagens medeltidsmuseum med Nya Lapphyttan är ett utomhusmuseum. Detta är en rekonstruktion av den gamla hyttan. Nya lapphyttan är både för forskning och för visning av medeltida tekniker. Det är verkligen sevärt, skulle rekommendera att man går in på deras hemsida för att se vad som är på gång. Under sommartid händer det mycket inte minst för barn. Här får man till livs om hur det var att bo och arbeta vid gruvorna under medeltiden i Bergslagen.

Det finns så många små stugor där man med text med mera visar vilken aktivitet som förekommit eller vilka som varit bostäder.

Här har vi drängastugan (lite blekingska) eller som det heter en stuga där hyttdrängarna bodde.

Man får veta hur man började göra järn för över tusen år sedan

Här kan vi tala om blåsbälg, något större än de vi normalt använder till våra öppna spisar.

Läs detta så vet ni hur masugnarna fungerar.

Här ligger en järntacka från den sista träkolseldade masugnen i Norberg

Ett perfekt utflyktsmål för den lite vetgirige. Vissa veckor på sommaren gör man till och med järn här på gammalt vis. Barnen kan du utrusta med hjälm o ficklampa och låta dem titta ner i ”barngruvan”. Men kolla hemsidan och se vilka aktiviteter som är på gång. Strax utanför området ligger det viktigaste lilla huset av alla, just det ”Avträdet”.

Annons