Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Idag har det blivit ett besök i Vilhelmina kyrka. Vi försöker alltid titta in i kyrkorna på de platser vi besöker. Förutom att de förmedlar lugn och ro så berättar de mycket historia. Ofta från väldigt lång tid tillbaka och tänk så mycket vacker konst av olika slag det finns att beskåda.

Vilhelmina som är en gammal plats hette från början Volgsjö. Under 1700- talet kom det tillresta präster till Vilhelmina och höll gudstjänster två – tre gånger per sommar. De fick då bo i en lappkåta under besöket. 1783 fick man sin första bofasta präst, Petrus Gavelin. Då bestod samhället av 200 invånare. Sedan växte det allteftersom.

Den första riktiga kyrkan stod färdig 1840 och blev då placerad på en höjd. En vacker vit träkyrka är det.

Vilhelmina kyrka

Nedanför kyrkberget byggdes det en massa små hus den sk kyrkstaden. Där bodde kyrkobesökarna från byarna under kyrkohelgerna. År 1970 renoverades en del av kyrkan och bland annat tillkom det en toalett, vilket faktiskt inte finns i många kyrkor forfarande. Idag rymmer kyrkan 370 personer.

Altartavlan målad av G Torhamn 1923

Altartavlan är en bemålad relief som är gjord av G Torhamn 1923. Samma år sattes de målade korfönstren in. Dopfunten är från 1970, ritad av Sten Gumaelius och silverskålen på den är gjord av Vilhelminas egen silversmed Tore Davidsson.

Dopfunt i Vilhelmina kyrka

Ljuskronorna är från 1970. Det är kopior från de gamla ljuskronorna som fanns i Volgsjös kapell. Det finns två av originalen kvar och de hänger i kyrkan.

Ljuskronorna i kyrkan.

Orgel köptes så sent som 1923 och men den nuvarande är från1960 och byggdes av Åkerman och Lund.

Orgeln från 1960

I tornet finns fyra klockor men den äldsta från 1784 används inte idag.

Tänk så mycket man kan lära sig av att titta in i en kyrka en liten stund.
Utanför kyrkan precis innanför muren finns en gammal gravsten med inskriptionen Johan Zackarias Bång alias Sven Dufva.

Rakt nedanför kyrktrappan finns en fiol gjord i smide. Där vilar riksspelmannen Jon Erik Öst.

Annons