Etiketter

, , , , , , ,

Svenska skolan i Huay Yang går under namnet Sanuk. Sanuk betyder att ha roligt på thailändska och roligt ser eleverna ut att ha. Det kan knappast bli bättre än att ha lektioner i ett vackert hus beläget på ett fint grönområde och härligt väder i princip varje dag. Extra lockande måste det vara att veta att ett skönt bad i hav eller pool väntar efter skoldagens slut.

Huay yangs första skola låg i ett litet vackert hus vid stranden men allteftersom så utökades antalet barn och man var tvungen hitta en större lokal. Nu har skolan fått en egen byggnad med utrymme för alla aktiviteter. Här finns barnklubb från 3 årsåldern, förskola och årskurs 1-9.

Lärare är noggranna utvalda och har minst 5-års erfarenhet. Eleverna brukar delas in i grupper om ungefär 12 i varje grupp. Vi träffade två lärare som nu gjorde sin andra period som lärare i Thailand. De trivdes väldigt bra men det krävdes en del ansträngning för att leva upp till de krav som förväntades av dem som lärare. Antalet elever som just nu får plats är 72 och i dagsläget är det fem lärare på skolan. Naturligtvis följs den svenska läroplanen.

Svenska skolan i Huay Yang

Själva skolan är inrymd i en låg, lång och ljus byggnad. Efter ena långväggen finns det tak vilket bildar en altan där det erbjuds skugga o svalka. Det finns även ett stort grönområde som inbjuder till lek och spel.

Baksidan av skolan.

Baksidan av skolan, här syns den långa muren som omger hus o grönområde.

Här syns den stora altanen med ett utrymme för många olika aktiviteter.
Här syns skolan i sin helhet. När det är dags för att starta skoldagen kan man se föräldrar komme körande med sina salänger. Det är bästa sättet att ta sig fram i byn. Det är glada barn som skyndar sig in till sina skolsalar. Att gå i en liten klass och lära känna andra barn på kort tid och under trevliga former är populärt. Med så små klasser får man även ett väldigt bra stöd av sin lärare. En förälder sa till mig att när hennes son kom tillbaka till sin klass i Sverige upplevde den läraren att han låg lite före sin ” hemklass varje veck”.

Det finns naturligtvis lite utrymme för att lära sig lite om landet man befinner sig i då kan man ta skolbussen och åka en liten bit. Just den här dagen mötte vi bussen som var på väg till ett litet tempel och då stod buddhismen på schemat. Kan tänka mig att kunskapen fastnar lättare när man både får höra och se det man pratar om.

Utsmyckning vid ett tempel i Huya Yang.

Varje vecka skrivs ett veckobrev där man kan läsa om vilka aktiviteter som varit under veckan. En sak är säker de här barnen kan allt man behöver veta om natur, djur, vad kan man göra av en cocospalm, är ormar farliga mm.mm. Detta måste vara en upplevelse av stora mått.

Annons