Etiketter

, , , , , , , , ,

Om man nu inte bara vill äta grönsaker utan njuta av lite mer söta saker ja då finns det ett oändligt utbud av frukt i Thailand.

Enklast är förstås att beställa en fruktsallad med glass till dessert. Här syns små bitar av den prickiga drakfrukten.
Den gula mangon är väldigt söt o saftig. Det är en frukt som funnits länge i Thailand och man tror att det var indiska buddistmunkar som för flera tusen år sedan förde mangoträdet till Thailand. Därifrån har det sedan spridit sig till flera länder som har ett tropiskt klimat. Orsaken till spridningen är naturligtvis för att den har en så god smak. Säg den som inte gillar mango. Frukten har fått många andra namn som Fruktens drottning. Vi har ju numera mangon som ett naturligt inslag i våra fruktdiskar men då är formen ofta rund eller oval och skalet varierar från grönt till grönorange. I Thailand är de oftast ovala och gula. Den stora vita platta kärnan gör att det inte är helt lätt att skära upp den. Lättast är att skära itu frukten på var sida om kärnan.

Mangon är förutom att den är god en riktig vitaminbomb, den har lika mycket C- vitaminer som en apelsin men även mycket A- vitamin. Dessutom innehåller den Betakarotin som är ett ämne som ökar kroppens immunförsvar. Detta ämne lagras i huden och sägs förebygga solskador. Så förutom att vi får i oss massor av C- vitamin så kan vi spara in lite på solskyddskrämen om det nu stämmer med det som påstås om solskydd.

Kall mango supergott.

Apelsin, clementin, tangering m.m är frukt vi känner igen hemifrån och vi har nog alla fått lära oss att det är en nyttig och C- vitaminrik frukt.

Den röda uppe i högra hörnet är Drakfrukt på thailändska Gaehwmanggorn. Det är egentligen en kaktusväxt och härstammar från Mexiko och Sydamerika men odlas numera i Asien. Vanligast lär den vara i Vietnam. Det är en väldigt vacker frukt med det intensiva röda skalet med små grön smala blad som växer uppåt. Även de stora vita blommorna är kända för att vara vackra, dessutom doftar de gott. De blommar faktiskt på nätterna precis som Nattens drottning lär göra.

Denna frukt är även vacker inuti, helt kritvitt fruktkött med en massa små, små svarta prickar i fruktköttet. Den är godast om den serveras kall och smaken påminner om kiwi med jordgubbssmak. I USA kallas den för jordgubbspäron.

Själv tycker jag inte att den smakar något alls. Gillar avocado bättre men hur nyttig är den det får vi ta reda på tills imorgon.

Annons