Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lite tilltugg före maten.

Enkelt men gott, smördegssnuror från tidigare recept den 2 mars, kex (Saltiner) med vitmögelost, fikonbalsamico samt en klick fikonmarmelad, och ytterligare samma kextyp med rökt lax, romsås, citronbit och dill. Till detta serverades mousserande jordgubbsvin med en fryst jordgubbe som fick agera isbit.

Förrätt. Laxmousse med romsås, garnerad med stor räka, citron och dill. Det hela pryddes med körsbärstomat, sallad, kaviar med vaktelägg samt vittvinsgelé i bitar. Detta recept finns infört 29 december 2011 i min blogg.Gör moussen dagen innan så smakar den bättre.

Tulpaner var motivet på servetterna, vilka var designade Josef Frank och inköpta på  Svenskt Tenn (eller en present från Marianne om man skall vara korrekt). Denna gången hade  jag även garnerat med vaktelägg. Det såg festligt och vårlikt ut med dels denna förrätt, dels alla tulpaner i vaserna.

Denna gången hade jag garnerat med vaktelägg. De är inte så lätta att få tag i, men senaste tiden har ICAMAXI haft det i sitt sortiment. Ligger i askar med 12 ägg i varje. Kokas i 2,5 -3 minuter för att få rätt konsistens. Eller kan man ha dem oskalade för att framhäva det lite annorlunda utseéndet.
Varmrätten bestod av, Dubbelgravad oxfilé tillagad enligt recept från 28 februari 2012 till den blev det
Nobissås och det receptet kommer ursprungligen från Operakällaren och har presenterats i Allt om mat.
Ingredienser 1 ägg som kokas i exakt 3 minuter, 2 tsk vitvinsvinäger,  1 tsk dijonsenap, 2 dl majs eller rapsolja, 1 pressad vitlöksklyfta, 1/2 tsk salt, 1 krm vitpeppar, 2 msk finhackad gräslök. Skala och lägg äggets innehåll i en mixer, kör mixern så ägget blir finfördelat. Droppa sedan i vinäger och olja i mixern, väldigt lite åt gången. Här får man ha tålamod, men så småningom blir det en tjockflytande sås. Lägg i övriga ingredienser, häll såsen i en burk med tätslutande lock. Kan med fördel stå till nästa dag.
Potatisbakelser, är perfekt till. 4-5 portioner. Ingredienser, 350 gram kokt potatis (kan kokas dagen innan.1 klyfta pressad vitlök, 80 gram valfritt rökt kött, 2 ägg, 2 dl grädde, 2 dl riven ost, 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar. Tillagning: Skiva potatis och lägg i en skål tillsammans med finhackat rökt kött och ost. Rör om och fördela i små eldfasta formar, c:a 2 dl. Vispa samman ägg, grädde och kryddor. Häll detta över potatisblandningen i formarna. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader och 25-30 minuter. Man kan antingen vända formarna och servera potatisen som en bakelse eller ha kvar den i formarna som en liten gratäng. Lite sallad, en minikrustad med gelé och rätten är klar.
Efterrätt
En paj av kondenserad mjölk. Jag gör pajen dagen innan. Ingredienser, 200 gram digistivekex och 100 gram hasselnötter mixas fint och blandas med 1 dl flytande eller smält smör. Platta ut det i en form med löstagbar kant. Grädda fem minuter i 175 grader.
 
Tag en burk kondenserad mjölk, blanda med 4 äggulor och 1 dl färskpressad limejuice. OBS. vispa inte eller blanda för fort. Bara några långsamma tag med en slev, annars stelnar den inte. Häll i formen och låt stå minst 4 timmar i kylskåp. Gärna över natten. Skär i bitar, det blir 10-12 bitar.
Kolasås. Koka en burk kondenserad mjölk i 1,5 timme, se till att vattnet täcker burken hela tiden. Såsen är klar. Jag spritsade ut en lämplig mängd på tallriken, där jag sedan la en stor kula glass (recept från den 22 mars 2012). Dekorera det hela med en stor färsk jordgubbe.
Här har ni nu fått en idé och recept till en god vårmiddag. Det bästa av allt är att man tillagar allt, utom potatisbakelsen dagen innan.