Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Igår var vi på besök hos Jette Jacobsen som har ett litet gårdsmejeri i Högland vilket är beläget mitt emellan Dorotea och Borgafjäll. Gården ligger väldigt vackert uppe på en höjd med utsikt över byn och älven nedanför. Jette är gift med Mads Jacobsens som är konstnär och de hamnade i Högland av en tillfällighet, långt hemifrån då de båda härstammar från Danmark. Som tur är för oss så fann de platsen så tilltalande att de beslöt sig för att stanna, Jette har erfarenhet från osttillverkning från Danmark och nu får vi njuta här av hennes läckerheter. Hos Jette kan man köpa en hel del hantverk men framför allt är det hennes ostar som är populära. Faktum är att de är så goda att Grand Hotell i Stockholm köper in dem till sin Västerbottenvecka varje år. Ostarna tar slut nästan innan de är klara så det är säkrast att ringa innan man åker dit, då slipper man åka hem tomhänt.

lövsjön september 2014 339.jpg1

Den här fina tavlan sitter på väggen utanför butiken, talar tydligt om vad man kan vänta sig att få se.

063.JPG1

Jette visade mig sitt nästan tomma kylskåp, vilket kanske var tur annars hade jag antagligen köpt mer än jag behövde. Nedanför är en bild av Lapplands blå samt Källarlagrad, det är två ostar gjorda av mjölk från fjällkorna i trakten plus en burk Fetaost av getmjölk. Det finns även en getost som heter Olivia, en getost som ligger i olja, vitlök och rödpeppar men den är slut nästan jämnt.

lövsjön september 2014 337.jpg1

Rolf halade glatt upp sin plånbok och det var inte så konstigt när man handlar av en så trevlig, kunnig och charmig kvinna.

lövsjön september 2014 338.jpg1

Synd att sommarvärmen har försvunnit annars hade jag gärna provat hennes omtalade hemgjorda glass, Nu tog vi en liten tur och hälsade på de som står bakom alltihop, det vill säga getterna.

068.JPG1De såg nöjda ut vilket man kan förstå med de stora ängarna att springa runt på det är roligt med de här små ”gårdsfabrikerna” där man kan se att djuren mår bra. Vill ni veta mer Jette och hennes ost är det bara att Googla Jettes gårdsmejeri. Den här sötnosen sa hej då till oss och jag är säker på att han vill att vi kommer åter nästa sommar.

069.JPG1

 

Annons