Etiketter

, , , , ,

Nu är den tiden när det är som bäst att laga Bolsamos eller Rabbemos som de sa i grannlänet. Jag pratar alltså om rotmos vilket kallas för bolsamos i Blekinge och rabbemos i Skåne antar att de flesta säger rotmos. När jag första gången skulle köpa mig en bolsastöt var det inge i affären som visste vad det var lärde mig då att de hette potatisstöt.

Nu finns det nyskördade rotsaker i affären och potatisen har varit upptagna så pass länge att de är perfekta för mos.

Jag har inget recept utan gör rotmosen på känn så som min mormor lärde mig. Gör alltid en stor mängd så att jag kan frysa in lite, rotmos går nämligen perfekt att frysa.

008.JPG1

Rotmos cirka 10 portioner.

2 kålrötter (i grapefruktstorlek) skärs i sockerbitsstora tärningar, blandas med 8 stora morötter även de i tärningar, häll på vatten, 6 kryddpepparkorn och 1/2 tsk salt. Koka i 40 minuter tills de är mjuka.

001.JPG1

1 kg potatis kokas med 1/2 finskuren purjolök, 5 kryddpepparkorn och 1 buljongtärning (grönsak). Blanda sedan rotfrukterna med potatiskoket och pressa den med en bolsastöt/potatisstöt.

005.JPG1

Ev kan man behöva tillsätta mera salt. Till detta serverar jag vanlig köttkorv vilken jag skär i skivor och låter koka upp 7 min i grönsaksspadet som bildats. Visst kan man köra med elvisp men då blir rotmosen för finfördelad och gärna lite ”limmig” i konsistensen. Om det blir något över frys in det. Att jag gör det i två kastruller beror på att jag gör en stor sats.

 

Annons