Etiketter

, , , , , , , , , ,

Nu är det dags för Tomtarnas vaktparad, kommer ni ihåg scenen från de första programmen av Kalle Anka på julaftonssändningarna på TV. Alla leksaker promenerar rakt ner i tomtens julsäck. Den musiken som man spelar i början heter egentligen ”Militärmarchen” skrevs av Schubert i början på 1800-talet. Den har egentligen ingenting med vare sig jul eller tomtar att göra.

dscn8983-jpg1

Tomtarnas vaktparad, är komponerad av Kurt Noack i början av 1900-talet så det handlar om två olika melodier och kompositörer. Här ovan är i alla fall min vaktparad. De kommer som ni ser från olika delar i världen. Varje gång jag tar upp dem från sina askar är jag lika glad och varje gång de skall ner igen blir det så tomt. Vissa saker tycker man mer om än andra, det kan bero på att jag gillar tomtar, att man har fått dem av någon speciell person och att de helt enkelt är fina minnen.

dscn8990-jpg1

Det här är en tomte från Lappland, visst är den tjusig i sina vackra samiska kläder, renen med bjällror och tomten har snöskor. Han har nog legat i hårdträning för både sonen och Rolf försökte att gå med snöskor när vi var i stugan en gång. Nej de kom inte långt.

dscn8991-jpg1

Eftersom jag har fått de här tomtarna av min syster som bor i USA är det väl inte mer än rätt att Santa får vara med på egen bild. Står lite pompös med Stjärnbaneret eller Stars and Stripes som den heter. Baneret med de tretton ränderna som symboliserar de ursprungliga delstaterna och de femtio stjärnorna som symboliserar de nuvarande delstaterna (tror jag).

Den vithövdade havsörnen står så pampig vid hans fötter, USA-s nationalfågel som bland annat finns på presidentens sigill. Örnen blev 1782 en symbol för USA. Se där en del tror att det bara är tomtar jag ställer fram på bordet, nej det är tio olika berättelser och kunskap som finns i varje ”tomtegubbe”. Det gäller bara att vara uppmärksam på vad de berättar.

Annons