Etiketter

, , , , , , ,

En skruv lös, ja kanske inte på det sättet man först tänker utan rent mekaniskt. När man till exempel bygger ihop en bokhylla kan det vara bra att ha en tång och en skruv. Just detta redskap får mig att tänka på Enköping, kommer man från Uppsalahållet möts man av en enormt stor skiftnyckel (vilket ju inte är detsamma som en fast tång men i alla fall)  vid infarten mot centrum. Anledningen till det är förstås att Johan Johansson öppnade en mekanisk verkstad där 1886 och där han uppfann två viktiga saker. En ställbar rörtång och skiftnyckeln vilken han tog patent på 1891.

Rolf som gärna håller på att fixa, dona och snickra är alltid i behov av olika instrument och just skiftnycklar och tänger har han ett speciellt förhållande till och dom till honom verkar det som. I somras när vi gick över en äng mitt ute i ingenstans snubblade han nästan på en väldigt fin och kraftig skiftnyckel. Den fick naturligtvis ett nytt hem hos oss. Därför var det lite extra roligt när han förärades en skruv, mutter och en fast tång i julklapp.

dscn8904-jpg1

Setet var så vackert att det tog en stund innan man insåg att ett det var gjort av choklad, jag fattar bara inte hur. Det går inte att se skillnad i utseendet, nu är bara frågan vågar man äta upp det eller? Just den här tror jag Rolf hade velat haft för flera år sedan. Varför? Jo.

Vi var på hemväg från Lappland när motorn började knacka och låta nock, nock, nock med jämna mellanrum. Med tanke på att vi hade tio timmars bilkörning framför oss och det dessutom var söndag gällde det att köra sakta, väldigt sakta. Efter ett tiotal mil kom vi till en bemannad mack och frågade om de kunde hjälpa oss. Mannen lyfte motorhuven och sa sedan om ni tar bort den här låter det bättre. I handen höll han en stor tång. Tänk om den hade varit av choklad, då hade den långsamt smält bort och ljuden hade försvunnit.

Nu måste jag dela med mig av ett recept jag fått av en vän på Facebook som är fena på att hitta roliga saker.

Lättlagad, vacker och god efterrätt

Ta en skiva rostbröd (jag hade bara surdegsbröd hemma) skär bort kanterna och kavla ut skivan mycket tunt.

dscn9116-jpg1

Bred på ett lager av Nutella och lite smått hackad jordgubbe.

dscn9117-jpg1

Rulla ihop det hela hårt.

dscn9118-jpg1

Stek dem i smör så de får lite färg.

Därefter läggs de på ett fat, strö över lite florsocker en glasskula och garnera med en jordgubbe.

dscn9119-jpg1

Vips en både vacker, lättlagad och god efterrätt.

Annons