Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Så har det av olika anledningar varit bloggfritt några dagar, tiden bara rinner iväg. Mycket händer det under tiden runt om i världen, i Frankrike har man fått en ny president. Emmanuel Macron han lär vara den yngste genom tiderna och frågan är om han inte även är den snyggaste. Ska man vara nogräknad så fick han flest röster för att man hellre röstade på honom än hans ”motståndare”. Tänk så det kan bli. Våren ja snudd på försommaren har dock kommit och barnbarnet plockade en bukett vitsippor i lördags.

Vårblommor är fantastiska, de har något speciellt över sig antagligen för att det är årets första färgfläckar i naturen. För att fira detta passade vi på att ha en grillmiddag nu när man kan sitta ute. Grillmiddag blev det men det där med att sitta ute kunde vi glömma.

Äntligen hittade jag ett sätt att få lite fräscha grönsaker till maten på ett lätt sätt, har börjat tröttna på min vanliga sallad, tomat o gurka variant.

Hittade den här på ICAMaxi en grillkorg i rostfritt. Så behändig att lägga mindre saker i som man vill grilla. Har länge tänkt prova att grilla sallad lite lätt.

Lättgrillad sallad

Använder Hjärtsallad, Gemsallad eller vad de heter, de har många olika namn. Delar dem på mitten penslar med olja och lite olika salladskryddor. Lägg dem på grillgallret men helst i en grillkorg och låt dem bli lite ”glasiga” samt få lite färg på ytan. Strängar av morötter, paprika och varför inte lite grönkål, även de inoljade är gott. Perfekt tillbehör, vill man sedan vara lite lat gör man potatisen i ugnen.

Potatisklyftor i ugn recept

Ta små potatis, dela dem i klyftor som inte är för stora, koka i lättsaltat vatten så att de lite mjuka men bara ytterst. Därefter låt dem kallna lägg dem i en bunke eller plastpåse och blanda med matolja och dina favoritkryddor men snåla inte. När det sedan är dags att äta lägg dem i en långpanna (ha gärna bakplåtspapper i botten) strö över lite flingsalt. Cirka 20 minuter i 200 graders värme. De ska ha fått en fin färg. Eftersom jag inte ville göra både efterrätt och kaka till kaffet blev det en mycket enkel kompromiss dock godkänd av det tioåriga barnbarnet. Eftersom det inte går att spritsa vaniljvip så avstod jag från att garnera kanterna. Det blir naturligtvis vackrare men något, bär, vinbärsblad eller vad man hat tillstädes.

Enklaste efterrättstårtan recept.

Lite av Kajsa Vargs ”Man tager vad man haver”. Ett paket färdig sockerkaksbotten, på de två understa bottnarna brer jag över jordgubbssylt och Mildas vaniljvisp 14%. Därefter på med översta botten. Där lägger jag på bär som så här års är prisvärda, det blev färska jordgubbar, hallon, vinbär samt en burk mandarinklyftor. I god tid förberedde jag ett paket Jello som när det blev halvstelt skedades över bären. Denna enkla tårta serverar jag med 14% Vaniljvisp, på så vis blir det en ganska mager, saftig och inte så söt variant av tårta. Tänk på att vissa bär gör så att gelé inte stelnar som Kivi exempel.

Annons