Etiketter

, , , , , ,

Idag har vi fuskat och ätit Semla eller rättare sagt, vi har ätit Hetvägg. Det är så det kallas när man äter den i en tallrik omsluten av varm mjölk. Absolut det enda rätta sättet att äta den på enligt min smak. Väl medvetna om att semmeldagen dvs fettisdagen är den 5 mars i år så har vi ändå tjuvstartat. Rätta dagen är alltid tisdagen sju veckor före påsk. Det gäller att hålla rätt på dagarna, tittar man några år framåt så kan vi se att år 2039 kommer den dagen att infalla på tisdagen den 22 februari och det är 7664 dagar dit.

Köper man vanliga semlor och inte nya påfund med Nutella, blåbärsgrädde etc. ja då är det en slät vetebulle, mandelmassa och vispgrädde som gäller. Ska man vara noga så ska egentligen själva locket vara trekantigt. Locket är det ok att äta med fingrarna, man böjer det lite och tar upp grädde och sedan njuter man av första tuggan. På bilden ovan är nog själva semlan mindre än locket.

Skall man vara korrekt så är det helt ok att börja äta den på söndagen innan, semmeldagen är nämligen slutdagen på en tredagars lång fest. Meningen är ju att man skall äta upp sig inför den 40 dagar långa fastan som börjar på onsdagen (askonsdag). Nu kan man ju se att det knappast lär behövas tre dagar för att äta upp sig. En semla består av locket, grädde. mandelmassa och så själva bullen. Meningen är att bullen skall vara det tjockaste partiet men här ser det tveksamt ut.

Det kom ett kort på posten idag, det var från min syster och bilden är så söt. Helt klart är det inte bara jag som gillar grädde.

Annons