Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , ,

Då får man väl säga att julen är slut för denna gång. Den 13 januari firar vi tjugondag Knut. Det vill säga tjugo dagar efter julafton. Det finns många talesätt att beskriva den här dagen på. Exempelvis, Tjugondag Knut dansas julen ut eller Tjugondag Knut kastas granen ut. Den dagen brukar man ha en slags efterfest av julen. Det ska vara dans kring granen, sjunga räven raskar över isen och godispåsar till barnen. Dagen fick namnet till minne av helgonförklarade Knut Lavard även kallad Knut den helige. Han var en dansk prins som mördades år 1131 förmodligen av sin kusin Magnus Nilsson som var vald till svensk kung. Den här dagen firas i Norge, Sverige och Finland dock inte i Danmark. I år hoppar vi över det här firandet på grund av pandemin men hoppas innerligt att vi får fira den nästa år.

Själva firade vi den som vanligt med den traditionella lutfisken. Det är en fisk ofta Långa eller Sej men förr om åren kan jag tänka mig att det användes många andra sorters fisk för att få till just lutfisk. Den äldsta notering om denna rätt är från år 1464 och det var biskop Brask som åt den tillsammans med mandel, russin och ärtor. Fisken spänns upp och hängs på linor för torkning för att lätt kunna förvaras. När de ska användas lägger man den i blöt. Jag fick lära mig att det skulle ske på annandagen, detta kalla vatten skulle bytas en gång om dagen i sex dagar. Jag minns att jag hjälpte min mormor att göra detta i källarn och fy vad man frös om fingrarna. Efter dessa dagar skall det tillsättas lut och sedan ytterligare sex dagar då det ska bytas vatten. En omständlig procedur med andra ord.

Idag köper vi den klar för tillagning direkt från kyldisken i affären och visst är de helt ok men jämföras med minnet av barndomens smaker går inte.

Rolf är liksom jag väldigt förtjust i denna rätt men vill att den ska serveras med vitsås och malen kryddpeppar.

Själv vill jag ha smält smör, vitpeppar och salt. Vilken smakupplevelse det är grymt gott. Som dryck givetvis gammaldags svagdricka en dryck som användes redan på medeltiden. Jag vet att det är väldigt olika vilka tillbehör man har, stekt fläsk, gröna ärtor, messmör med mera. Nu dröjer det till nästa jul men ju längre man väntar mellan gångerna desto bättre smakar det.

Annons